Cikkek

Pontyhorgászat kontra bojlizás. 2010. január 11.
9 olvasó 10-ből 9.3 pontra értékelte az írást.

Címkék: Bojlizás, Pontyhorgász, Bojli, Pellet, Csali, Pontyfogó, Pontymatrac, Bojlis, Match, Feeder
Pontyhorgászat kontra bojlizás.

Avagy keverjük a szezont a fazonnal?


Lehet, hogy kavicsot dobok az állóvízbe, ám, úgy gondolom, megéri pár, ezen idáig alaptézisnek hitt elképzelés újra átgondolása. Aki fogékony a logikus érvekre, aki gondolkodó elme, úgy hiszem, el fog gondolkozni írásomon.

Franciaországban az Angol válogatott egyik tagjával érdekes beszélgetést folytattunk.Köztudott, hogy a bojlis horgászat alapjai, az elnevezések Angliában alakultak ki. Nem csak a bojlizás alap csalijait, csali-alkotóelemeit eszköztárát köszönhetjük az Angol úttörőknek, hanem az etikai szabályok megalkotását, a szellemiségét. Ezek közül talán leginkább a halakkal való kíméletes bánásmód valamint a fogd meg és ereszd vissza elve terjedt el minden stílusban.

Sőt, mint köztudott, napjainkban is nagyon erősek az Angolok a bojlizásban. Élen járnak az új és még újabb horgászeszközök valamint kiegészítők kifejlesztésében, az egyre fogósabb ravaszabb végszerelékek megalkotásában, az évről-évre jobb és jobb minőségű bojli alapanyagok és bojlik megalkotásában. Beszélgetésünk, kíváncsiskodásunk igazándiból a világbajnoksággal, a bojlizással és a pontyhorgászattal kapcsolatos összefüggésekről és összekapcsolódásokról szólt.

Nem kis meglepetésünkre ahogy szóba került a téma, rögtön határozott tiltakozásba fogott. Tanácstalanul néztünk össze, nem tudtuk hirtelenjében, mire véljük a dolgot. Ám, kérdésünkre hamar érdekes választ kaptunk. A világbajnokság Pontyfogó verseny, ahol a bojli nem kaphat kizárólagosságot, mint csali. Főleg jellegéből és szelektáló hatása miatt. A bojlizás anno nagyhal szelektációra jött létre.Szerinte a bojli csak egy apró szeletke a ponty csalik nagyon széles palettáján, nem szabad csak az mellett leragadni, hiszen számtalan esetben más csalikkal sokkal több halat lehet fogni. Márpedig a cél a sok hal megfogása.

Ők elsősorban pontyhorgásznak tartják magukat! Ők nem bojlis horgászok! Számukra a bojli csak egy eszköz, csak egy plusz csali lehetőség, amihez igény esetén nyúlni lehet, semmi több!


Ez a nyerő?


Csodálkoztunk! Azt gondoltuk, hogy heves bólogatás, és egyetértés kíséri kérdésünket.Első körben meglepődtünk, aztán kikristályosodott érvelésének kristálytiszta logikája!Gondoljuk csak végig mondandóját!A bojlizást ugyebár nagyhal szelekcióra találták ki. De azt mindannyian tudjuk, hogy a bojlizás nem kizárólagosan a leghatékonyabb módszer a ponty megfogásában, jobban mondva, pontosítva mondatom első részén, sok esetben nem a BOJLI a leghatékonyabb ponty csali!


Vagy ez talán jobb?


Egy pontyhorgásznak mi a lényeges? Az, hogy minél több pontyot tudjon megfogni. Az már csak hab a tortán, hogy ha lehet, minél nagyobbakat sikerüljön fogni. A pontyfogó versenyeken is az a lényeg, hogy minél több pontyot tudjon fogni a versenyző, a szabályok betartásával. Hogyan is szól a Magyar (ami megegyezik a Nemzetközivel) pontyfogó versenyszabályzat ide vonatkozó pontja?

„…Csalizásra használható minden növényi eredetű, vagy akár növényi és állati lisztből, őrleményből mesterségesen előállított csali, valamint különféle lisztek és liszt keverék, magvak, bojlik és pelleteket melyeket kötelezően hajszálelőkén kell felkínálni …
… Etetésre és csalizásra tilos használni bármilyen élő vagy elpusztult állatot.
Elpusztult állatot tilos használni még szárított, és hőkezelt állapotban is!
(például tilos használni szárított rákot, kagylót, gilisztát, szúnyoglárvát)”

Az idei évben megejtett szabálymódosítás után a 2010-es évtől engedélyezik a műanyag és gumi (technopufi, gumikukorica, Mistic …stb) csalik használatát is a nemzetközi pontyfogó versenyeken.


Vagy inkább ezek vegyesen?Hoppá! Versenyek!
Mi a helyzet a Magyarországi bojlis versenyekkel? Kérdéseimet már több verseny szervezőnek felvetettem. Szerintem téves értelmezés alapján rendezik ezeket. Tudjuk, ugye a bojlizás lényege a nagyhalszelektálás… A BIG PONTY megfogása.Véleményem szerint nem a sok száz kilós fogásokra kéne ráutazni, hanem a legnagyobb fogott átlagsúlyra. Például mindenkinél a megfogott két vagy három legnagyobb halat kéne számításba venni, és ezek súlyát kéne átlagolni.Ez adná a végeredményt. Így lenne igazán értelme. Elvégre egészen más a „mennyiségi pontyfogás” és a „nagypontyfogás” versenye. Legalábbis másnak kéne lennie.A PONTYFOGÓ versenyeken számítson A MENNYISÉG, míg A BOJLIS versenyeken számítson A LEGNAGYOBB.

A „Bojlis” módszert is jó lenne meghatározni, mert nem ártana az, hogy egy pár dolgot valóban a helyére tegyünk.
- Talán a fűzött csalitól lesz valaki „bojlis”? Eleink már a két világháború közt is ismerték a fűzött-csalis csalizási technikát. A második világháborút követően már a horgászújságokban is írtak róla.
- Talán az elektromos kapásjelző használatától lesz valaki bojlis? Elektromos kapásjelzőket már a hatvanas években is gyártottak, főleg kis szériás, kisipari vagy „házibuherás” módon.
- Talán a nyeletőfékes orsótól? Elsősorban tengeri horgászathoz kezdték el ezeket gyártani, lehet, rosszul tudom, de a hetvenes évek végétől, nyolcvanas évek elejétől.
- Talán a behordástól? Ez sem mostani találmány, napjainkban nem egy behordós ragadozó-horgászról hallani, sőt olvasni is.. (főleg harcsára szokás)
- Talán a pontymatrac használatától? Ezt valóban a „bojlizást” művelő horgászok találták ki, és népszerűsítették, mint ahogyan rengeteg olyan hasznos kiegészítőt is, ami valóban hasznos, sőt, más horgászstílus művelői is átvették használatukat.
- Talán attól, hogy a "bojlis" saját magának készíti el bojlijait? Szerintem igen.
- Talán a bojli használatától? A kizárólagos használatától? Erre egyértelműben mondhatjuk azt, hogy igen! A bojlis horgász bojlit használ

De itt, az utolsó esetében jogosan jön az, hogy oké, csak bojlit használ valaki. De akkor bojlis versenyeken miért van engedélyezve más csalival való etetés is ??? A bojli, mint csali, roppant hatékony dolog. Vannak helyzetek, tavak, amikor verhetetlen. Van amikor nem csak feederen szokás használni, hanem barátaim "rakósboton" is azzal csaliznak, sikeresen… Tényleg, jogos ekkor a kérdés, hogy ekkor a "rakósozó" is "bojlis" horgásszá avanzsál? :)))))


Fogvacogtató hidegben…


Tényleg! A Pontyhorgász nem lehet bojlis, és a bojlis nem lehet pontyhorgász is egyben? Szerintem IGEN, lehet.

Bár, én is szeretek „bojlizni”, van, amikor erre van igényem, de állítom, hogy pellettel vagy kukoricával némely esetben hasonló komoly eredményeket lehet érni. Vagy az is gyakori, amikor pl feederrel vagy pickerrel sokszor lényegesen jobb eredményeket lehet elérni, mint egy „bojlis bottal”, akár bojlival is. Nem véletlen az sem, hogy a „bojlisok” nagyon sok mindent átvesznek a feedertechnikából, bár, ez visszafelé is igaz. Azt sem felejtem el, milyen volt

Nagyon bízom abban, hogy minden „nagyobb pontyfogó bojlis” verseny rendezője idővel átgondolja nem csak a szabályokat, hanem a lehetőségeket és az elnevezést is. Az, hogy mely technikára, mely stílusra, mely eszköztárra épülnek ezek a versenyek, azokat a praktikum diktálja, lévén, ezek többsége több mint 100 órásak szoktak lenni. Így, ezen okok miatt egészen más szempontokat, igényeket kell figyelembe venni, mint egy 3-4-8 órás horgászatnál vagy horgászversenynél.

Apropó, versenyek időtartamai, nevezési díjak. Azt látni kis hazánkban, hogy sok verseny azon próbál túltenni a másikon, és teszik ezt többféle módon is. Szerintem, napjainkban alapvetően kétfeléképpen próbálják meg a pontyfogó vagy bojlis versenyeket igazán nívóssá, igazán komollyá tenni.

Egy: Vagy a résztvevők oly módon való összeválogatásával, hogy erős és komoly tudású, nagy nevű versenyzőket, és nemzetközi szinten is ismert csapatokat, horgászokat tud felmutatni a verseny az indulói közt.
Kettő: Magas, relatíve extra-giga nevezési díjakat határoznak meg, és ezekhez magától értetődően extra-magas készpénznyereményeket, esetleg értékes autó megnyerését helyezik kilátásba.

Csak a fenti lehetőségek vannak? Gondolkozzunk! Milyen, más módon, milyen egyszerű trükkök bevetésével lehet egy versenyt különlegessé, népszerűvé tenni? Mivel a tógazdák, egyesületek rájöttek arra, hogy bizony, egy-egy verseny megrendezése tisztességes bevételekkel és nagyon jó reklámértékkel bír, ezért évről évre mind több és több „bojlis” verseny kerül megrendezésre. Ezzel nem is lenne baj, ám azzal igen, hogy nem jól átgondolt stratégia szerint igyekszik mind a nagy közös tortából kihasítani a maga kis szeletkéjét. „Légy valamiben az első, és akkor a többiek csak a nyomodban járhatnak”

Mindig nagy vonzerőt jelent az olyan helyen megrendezett verseny, amely kivételes fogási lehetőségeket kínál mind mennyiségben, mind egyed-méretben Nagy hiány van manapság azokból a versenyekből, melyek viszonylag rövid ideig, körülbelül 30-50 órát tartanak. Nagyon sok ember nem képes lazán egy-egy hetekre évente akár többször is kivenni szabadságot. Mint ahogyan nagyon sokan sem egészségi, sem anyagi adottságból kifolyólag sem képes végigcsinálni egy hosszú, sok pénzbe kerülő versenyt.

Kevés az olyan verseny, mely viszonylag kis költségvetéssel számol, ahol nem magas a nevezési díj, maximum 20-30 ezer forint/csapat, ahol nem a nagy nyereményekre helyezik a vonzerőt, hanem a jó hangulatra, a megmérettetésre és a versenyzés örömére. Ezek többségénél logikus velejáró a viszonylag rövid versenyidő (30-50 óra). A fenti két érvet összedolgozván még egy érvvé, logikusan adja magát a következő dolog: hogy ha nincs olyan, rövid ideig tartó és alacsony nevezési díjú verseny, ami direktbe a hétvégét célozná be, akkor valószínűleg jól jár az, ki ilyenek rendezését szervezését elkezdené. Például péntek estétől vasárnap estig… Szerintem roppant mód logikus lenne az, ha számolatlanul jönne létre kis hazánk különböző tájain, vizein ilyen verseny.


… vagy nyári melegben, az mindegy, csak fogjunk!


Remélem, sikerült elgondolkodtatnom írásommal a pontyhorgászatot és a versenyeket kedvelő horgásztársaimat egyaránt.

Remélem, gondolkodóba ejtettem a bojlis és nem bojlis horgászokat egyaránt.

Remélem azt, hogy új, tisztességes értelmet nyer a PONTYHORGÁSZ fogalma.

Történjen az bojlis, match, spicc, feeder, rakós avagy egyszerű-hagyományos botokkal, vagy történjen kukorica, bojli, pellet vagy bármilyen más csalival, Én pontyhorgász vagyok!


A pirkadat újabb sikeres napot hozzon mindannyiunknak!


Kívánok mindenkinek sikeres, boldog, jó egészséggel megáldott új esztendőt!
Kívánom, mindig legyen halszagú a kezetek, mikor csak arra nagyon vágytok!

Üdvözlettel:Nyika Sándor


teteje | vissza

Értékeld te is a cikket! Csak regisztrált felhasználók értékelhetik az írásokat.


Csak bejelentkezett felhasználóink szólhatnak hozzá a cikkekhez! Ha már regisztráltál, jelentkezz be, ha még nem, akkor regisztrálj ITT!


1-20

2010-02-25 20:59:04 :: Nyika Sándor (sanyamester1) 64.
Válasz Dr. Székely András (Andris974) 63. sorszámú hozzászólására:

Kedves András!

Köszönöm, hogy tovább folytattad gondolatmenetemet!
Célom is ilyesmi volt megírásával. Valóban törekedni kell a harmóniára, ezen a területen is.... A feedereim bevetésre készen várakoznak a "pecaszekrényemben"
Tavaszodik!

Üdv: Sanya
2010-02-06 09:53:48 :: Dr. Székely András (Andris974) 63.
Üdv!

Szkeptikusan kezdtem az olvasásnak, de a cikk végére össeállt a kép.
Sanya gondolatmenetét folytatva: az egész bojlizás dolog még nincs a helyén ebben az országban, picit túldimenzionált és a kőkemény marketing érdekek "elvitték" egy olyan irányba, ami nem tesz jót azoknak, akik szeretnének a Pontyhorgászattal komolyabban foglalkozni(amennyire telik az idejükből).
A hazai megmérettetések zöme valóban egy hétköznapi bojlis számára elérhetetlen mind anyagi, mind idő hiány okából. Emellett maroknyi azon versenyek száma, ami nem arról szól, hogy többszázezer(millió) Ft-ot elpuffogtatunk a vízparton, és presztizsből ott vagyunk mindegyiken tavasztól-őszig.
Vannak már kezdeményezések, amelyek az amatőr Pontyhorgász réteget célozzák meg, csak szélesebb körben és nagyobb nyilvánossággal kellene jelen lenniük, hogy minél többen összejöhessenek egy olyan tó partján, ahol nem a nyeremény, hanem a részvétel a fontos
Véleményem szerint mint az élet minden területén, itt is a harmóniára kellene törekedni, és mindenkinek meg kellene találni/elfogadni a helyét a bajszosokkal folytatott csatában...

Köszönet a gondolatindító cikkért.
A feedereket is tisztogassátok tavaszra.
Üdv:

A.
2010-01-23 21:57:56 :: Gönczöl János (gonczoljani) 62.
Üdv mindenkinek!
Sokáig gondolkodtam, hogy szóljak-e és úgy döntöttem, hogy igen. Mivel úgy látom, hogy a versenyzés felé terelődtek jobban a hozzászólások, én úgy látom teljesen mindegy, hogy partydobálós verseny vagy behúzós mindkettőnek megvan a maga varázsa.
2010-01-23 21:42:52 :: Nyika Sándor (sanyamester1) 61.
Válasz Dérer István (DérerI) 59. sorszámú hozzászólására:

Szia István!

Örülök, hogy tetszett az írás. Kifejezetten a gondolatébresztés, a megszokott sablonoktól eltérő verseny-megközelítés, az előítéletes gondolkodás visszásságaira való figyelemfelhívás volt a nem titkolt célom.
Gondoltam, öntsük már ki a régi zavaros vizet a poharunkból és töltsük meg friss gondolatok tiszta cseppjeivel.

Sajnos a kategorizálás, annak ellenére, hogy nem volt a fő célom, mégis egy viszonylag normális szemléltetési eszközt jelent. Bár szubjektív, ez így van. Természetesen mint mindenben, a versenyek halmazaiban is vannak átfedések, ám, ezek jelentik a közös metszeteket.
Erre pont nagyon jó a Maconkai példa, pontyfogó verseny, de csak bojli használata engedélyezett méretkorlátozással. Emlékszem, már jó párszor beszéltünk róla, hogy lehet, a sokszínűség jegyében, no és persze a nagyobb fogási eredmények szempontjából is még jobbat tenne, ha több minden, akár mesterséges, akár növényi alapú csalival is lehetne csalizni, de csak és kizárólag hajszálelőkén. Évről évre közelebb kerül a Maconkai verseny a VB-s (és OB-s) szabályokhoz, természetesen a sajátosságokat figyelembe véve. Ez nagyon jó dolog! Emlékszem, milyen kampány volt azért, hogy ne lehessen minden nap csónakból etetni…

A vizek kategorizálása…. Hát, látod, ebbe én nem mernék belemenni. Nem kedvelem az ezekkel kapcsolatos előítéleteket, mert többségében köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.
Igen ám, de valami módon csak érdemes különbséget tenni akár egy 3 hektáros kockató, egy 50 hektáros víztározó, egy 200 hektáros kavicsbánya-tó, egy patak avagy egy folyó közt.
Különbséget kell (-e, lehet-e) tenni egy szinte már-már nulla halmennyiséggel, egy természetes szaporulattal, és egy mesterségesen jó halbőséggel rendelkező víz esetében, ha a méreteit figyelmen kívül hagyjuk?
Van-e összefüggés?
Na jó, két utolsó kérdésem csak költői volt…

Van valami, aminek nagyon örülök.
Már nagyon régóta foglalkoztatott az a gondolat, hogy nagyon kéne, hogy kisebb, egyszerűbb, olcsóbb versenyek is megjelenjenek kishazánkban. Ezek nagyban segítenék azt, hogy mind szélesebb közönség számára váljon elérhetővé a versenyzés, és hogy új, friss, a megszokott konvenciókból is kilépni képes, tehetséges pontyhorgászok „termelődjenek ki”, váljanak ismerté. Akik aztán a komolyabb versenyeken is megmérettethetnék magukat, akik új véráramot, utánpótlást jelenthetnének a magyar pontyfogó versenysportnak. (Tudom, Maconkán is minden évben próbát tehet magával egy-egy új csapat, hiszen mi is így kerültünk Csiga barátommal közel a versenyzéshez, hogy alkalmat kaptunk a bizonyításra, amit nagyon köszönünk!)
És ennek kezdeti megvalósulását most láthatom!
Hudo, szintúgy hasonló gondolatok által vezérelve kiötölte, hogy az ABK rendezésében az „Új Remény 2010” pontyfogó versenysorozatot. (Azt hiszem, érdemes lesz odafigyelni az itt győzedelmeskedőkre!)

Üdvözlettel: Nyika Sándor / Sanya
2010-01-23 17:32:55 :: Száraz Gyula (carper7) 60.
Én pontyhorhász vagyok és bojlis. Nekem nagyon bejön ez az"élletmód".Havonta 1x tudok menni 4-7 napos túrákra. Az utóbbi 3 évden csak pontyot fogtam,meg tán 1-2 amúrt. Szerintem a bojlizáshoz hozzá tartozik a "fogd meg és engedd vissza" ! !
2010-01-22 21:55:37 :: Dérer István (DérerI) 59.
Szia Sanyamester, sziasztok Többiek!
Minden cikk érdekes, ami gondolatébresztő, sőt netán értelmes vitát generál. Ilyen ez a cikk is, ráadásul egy pontyfogó OB győztes tollából.
A kategorizálás érdekes dolog, egyik jellemzője, hogy soha nem lehet tökéletes, vannak átjárások, szubjektív elemek.
Más-más a (szerintem) szükséges kategorizálás a versenyekre, és a mindennapi "élvezeti" horgászatra is.
Vegyük a maconkai példát. A verseny pontyfogó verseny, mert a ponty-amur-márna célállományból 95% a ponty a fogásoknál. Tehát ez a fő gyűjtőfogalom.
Másodsorban bojlis, mert ez az engedélyezett csalizási technika. A minimális engedélyezett átmérő és a minimum súlyhatár harmonizál egymással.
A versenyeken a cél számunkra az esélyoptimalizáció, azaz hogy a 120 e Ft-os rajtdíjért a 111 óra alatt a csapatoknak viszonylag komoly esélye legyen BÁRMELYIK rajthelyen díjazásra. A szektorok díja, a legnagyobb hal díja, a fődíjazás ezt a célt jól szolgálta az eddigi 16 itteni versenyen.
Van olyan hely és időjárási helyzet, ahol a legjobb horgász sem tud magas átlaggal nyerni. Máshol és máskor pedig meg kell érezni, hogy a kevesebb is több lehet... Ez az évek során mondjuk 8 kg feletti és 2,5 kg alatti átlagokban szórt.
Így viszont már gyakorlatilag minden helyről volt már díjazott, és számunkra ez a lényeg!
A verseny -Te tapasztalatból jól tudod- így az utolsó percekig izgalmas, és szinte mindig a legvégén dőlt el a helyek sorsa.
A fizikai igénybevételt 200-300 ponty fogása esetén nem lehet összehasonlítani ugyanezen verseny 25 halával, pedig a kg különbség nem volt óriási...
Összefoglalóan tehát véleményem szerint a pontyfogó és a bojlis jelző nem egymást kizáró, hanem mátrix, és a VERSENY CÉLJÁNAK (Maconka: összfogási optimalizáció) és a VÍZ ADOTTSÁGAINAK (Maconka: nagy mennyiségű, szinte minden korosztályból álló pontyállomány) együttese alapján kell megállapítani - a versenyző horgászok esélyegyenlősége érdekében!
A másik téma - amiről nekem ül egy cikk a gépemben - a vizek besorolása, kategorizálása. A fejem fájdul bele az elpufogtatott "műanyag tó" jelzőbe, különösen akkor, ha az illető még nem is járt ott - például nálunk.
Maconka egy 65,4 ha-os tározó, és keresztül folyik rajta a Zagyva, ami áradáskor szinte folyóvá duzzad órák alatt. Természetes víz, egyben víztározó, más besorolással ivóvíz-bázis, megint mással intenzív víz.
Mitől "műanyag"?
Attól, hogy féltve óvjuk és fejlesszük a halállományt, a teljes spektrumra törekedve?
Attól, hogy gondozzuk a környezetét, és nincs szeméttenger?
Attól, hogy van infrastruktúra és nyilvánosak a fogási adatok?
Ezek szerint az ideális, nem "műanyag" víz az elhanyagolt, gondozatlan, gyér halálománnyal és sűrű dzsungellel rendelkező, ellenőrizetlen víz - amelynek nincs gazdája, és a halai a véletlennek köszönhetőek!
Ugyan már. Itt sincs osztó igazság. Vízterületi és vízmennyiségi mértékek ÉS az ismert halállomány alapján lehetne értelmesebben kategorizálni, és a telepítési sűrűség, továbbá a látogatottság lehetne egy újabb dimenzió. Erről majd később, valahol, valamikor.
Addig is realitásérzetet, önmérsékletet kívánok mindenkinek.
Sanyamester, köszönöm ezt az inspiráló cikket (is)!
Üdv: Dérer István
2010-01-20 22:47:45 :: Nyika Sándor (sanyamester1) 58.
Válasz Halász Péter (fischer) 57. sorszámú hozzászólására:

Nem attól léptél tovább.... így a hasonlat sem stimmel... gondoltam, szólok...
2010-01-20 17:52:05 :: Halász Péter (fischer) 57.
Válasz Nyika Sándor (sanyamester1) 56. sorszámú hozzászólására:

igen, lébe is jó.


ha továbblépek a ti gondolatmenetetektől, akkor már nem is értem, miről írtatok alább?

egy régi-új szemszögből közelítettem a beszélgetéseteket, ami ma is nagyon aktuális, úgyis, mint "ágyúval verebésző" kartársak...
2010-01-19 23:10:11 :: Nyika Sándor (sanyamester1) 56.
Válasz Halász Péter (fischer) 55. sorszámú hozzászólására:

… nekem meg a 3 kilós pontyokról az, hogy még halászlébe is jó…

Ha a hozzászólásokat figyelmesen visszaolvastad(volna), és írást is olvastad (volna) , (akkor) értenéd hogy miért is született meg mind… Szerintem…
2010-01-19 20:08:51 :: Halász Péter (fischer) 55.
Válasz Juhász Balázs (balispeed) 54. sorszámú hozzászólására:

ja...


nem tehetek róla, a 3 kilós pontyokról nekem tényleg a tavaszi, nyár eleji könnyű úszózás jut eszembe a haverommal a megszokott helyünkön, nem a nehéz fenekező motyó.
2010-01-19 16:28:04 :: Juhász Balázs (balispeed) 54.
2010-01-19 00:19:11 :: Halász Péter (fischer) 53.
Válasz Nyika Sándor (sanyamester1) 52. sorszámú hozzászólására:

Na de Sanya, most miért vagytok olyan kicsinyesek, ha már gép előtt ülve matekoztok?...
10 darab 21 kilós és kész...

a 3 kilósakat inkább úszóval szeretem, 14-es zsinórral...
annak még van némi sportértéke...
akár egy versenyen is...

tudom, ez messze van a témától,
de csak ha földhözragadtan gondolkozunk.
Üdv!
Fischer
2010-01-18 19:29:34 :: Nyika Sándor (sanyamester1) 52.
Válasz Vujacic Dragomir (Vujacic-Dragomir) 51. sorszámú hozzászólására:

Szia!

No igen... A 10 darab 3 kilós után lehet számítani a következő 10 darabra, majd megint 10 darabra... és így tovább. Hiszen ez ezt jelenti, hogy jó taktika lett választva, jól sikerült az etetés, jó etetőanyag és csali lett használva.
Míg az egyetlen egy darab 21 kilós az inkább csak szerencse faktor......... Örömnek jó, legnagyobb hal díjra jó, össztömeges versenyt nyerni édeskevés...
Szabad/örömpecában is jobb a sok, mint a kevés... főleg, ha mind kivételes valamely oknál fogva...

Üdv: Sanya
2010-01-15 09:34:05 :: Vujacic Dragomir (Vujacic-Dragomir) 51.
Szabad horgaszatban szeretek fogni 20+ halat , de versenyen joban szaeretek fogni 10 darab 3 kilost mind egy 21 kilost !!!!
2010-01-15 07:43:35 :: Burger Viktor/keszicarp/ (burgerboti) 50.
Szeva
8. ,és a 16. hsz.
2010-01-14 21:20:23 :: Tripsánszki János (tripy) 49.
Válasz Burger Viktor/keszicarp/ (burgerboti) 48. sorszámú hozzászólására:

Szia! Nem mondtam, hogy ugyanaz...
de egyik sem nevezhető olyan versenynek mint amire Sanya szerintem gondolt!
béke és jócakkát
2010-01-14 20:26:51 :: Burger Viktor/keszicarp/ (burgerboti) 48.
Válasz Tripsánszki János (tripy) 45. sorszámú hozzászólására:

Igen az tényleg majdnem ugyan az?!?!?
3-4 haver,barát fogadása,kontra 30-40 ember valamilyen szintű versengése.
2010-01-14 13:45:05 :: Sári Péter (tecser) 47.
2010-01-14 09:57:06 :: tóth gábor (trombi) 46.
abklub.hu

Új Remény 2010 Pontyfogó versenysorozat!!!

2010-01-13 23:29:35 :: Tripsánszki János (tripy) 45.
Válasz Burger Viktor/keszicarp/ (burgerboti) 44. sorszámú hozzászólására:

Persze sörmeccseket mi is nyomunk de nálunk inkább aza díj hogy a nyertesnek összepakolnak és kicuccolnak a társak a nyertes csak mondja hogy mit hová tegyenek :D:D de ez más téma...
természetesen nem a befizetett összeg határozza meg a verseny színvonalát de azért a preztizs után mindenképpen meghatározó erő a nyeremény nagysága... és nyeremény nagysága már magával vonza a verseny közben kialakult vitákat is amire számos példa volt ... de ez már megint más tészta
de már nagyon elkanyarodtam az általam felvetett témától miszerint nem a versenyzésben mérik a bojlival mint csalival horgászók,vagy a pontyhorgászok különbsége közötti elmélet firtatását...

1-20
Stég a Facebookon
A hét képe
Friss videó
Nagy pontyok nyomában 4 !
Szerző: Tóth László
Megnézve: 0
Akciós termékek
Cikkek
Kiemelt vizeink
Látogatók a honlapon
Jelenleg 118 vendég és 0 bejelentkezett felhasználó tartózkodik a honlapon!
Hírdetések