Cikkek

Aquareflex - bojlis újdonság 2005. március 20.
1 olvasó 10-ből 10 pontra értékelte az írást.

Amikor decemberben meglátogattam az ausztriai Carp Expot, akkor nagyon megtetszett a német Becker Fishing Tackle ólomkínálata. Talán emlékeztek még a képen látható speciális ólomkra, melyekre bojlikat, pelleteket lehet felhúzni és így közvetlen a horog közelébe tudjuk juttatni azokat.
A Becker Fishing Tackle által készített szerkezetek tényleg kiválóak, de két gond van velük. A bojli és pelleteket csak úgy tudjuk felhúzni az ólom tengelyére, ha levágjuk az elõkét és megbontjuk az ólmot. A másik probléma, hogy a felhúzott bojlik a teljes leázásig a tengelyen maradnak, így igazából csak az aroma hatás miatt érdemes ezt a speciális ólmot használni.

Sanyamester neve talán ismerõsen hangzik sokak számára, akik olvasgatják a fórumot. Sanya nagy fágta a fejszéjét, amikor néhány hónapja belevágott a horgászcikk készítésbe és rögtön 3 újdonsággal is jelentkezett. Ezek közül számunkra legfontosabb a Boilie-bus nevû találmány, ami nem egy meglévõ eszköz (mint pl a Becker féle pellett ólmok) másolata, hanem egy teljesen eredeti kezdeményezés.


A PVA eszközök alkalmazása forradalmasította a bojlizást, de a megtömött PVA hálóval vagy a zsinórral felfûzött bojlival kb fele akkorát tudunk dobni, mint a csupasz ólommal. Az Aquareflex bojli busz azért egyedülálló, mert alkalmas arra, hogy a horog közvetlen közelébe jutassuk a bojlit és pelletet, és közben a dobótávolság sem csökken számottevõen.

Amikor elõször hallottam a bojlibuszról, akkor rögtön az jutott az eszembe, hogy én tulajdonképpen csak inliner ólmot használok, mert az oldal ólomnál fokozottan fennáll az elõke felcsavarodásának esélye. Ezért kíváncsi voltam, hogyan lehet úgy összeállítani a bojli buszos szereléket, hogy a kiálló elemekkel bõven ellátott és nem teljesen szimmetrikus forma ne csavarja össze az elõkét.

Ezt a problémát Sanya nagyon frappánsan megoldotta. Ha figyelmesen megnézzük a képet, akkor lehet látni, hogy a bojlielõkén lévõ bojlit ugyanúgy felhúztuk a PVA zsinórra, mint az etetõbojlika, de a rögzítés miatt az elõke dobás közben nem tud megcsavarodni. Mikor a szerelék vízbe ér, a PVA zsinór elolvad és a felcsalizott horog máris élessé válik.


A képeken azt is lehet látni, hogy a bojlibusz többféle bojlimérettel is használató. A standard 20 mm-es bojlikból 6-7 fûzhetõ fel, sõt akár félbevágott bojlikat is használhatunk. Ha apróbb szemû bojlit használunk, és nem kell olyan messzire dobnunk, akkor akár 20-30 szemet is be tudunk juttatni a szerelék mellé, hiszen nem csak egy szálra fûzhetjük fel a bojlikat.

A bojlibuszt a közismert safety clip-el (biztonsági kapocs) rögzíthetjük a fõzsinórhoz. Így egy elakadás esetén van esély rá, hogy a bojlibusz leváljon a kapocsról és a megakasztott halat ne veszítsük el.

A bojlibusz 60 és 80 grammos méretben kapható. Mivel a felfûzött bojlik jelentõs dobósúlyt képviselnek, így a kész bojlibusz kb. 80-110 gramm tömegû lesz. Behordásnál akár 3-4 szál bojlit is felfûzhetünk, hiszen az nem fogja a bot spiccét terhelni. Dobáshoz inkább a 60 grammos verziót javasoljuk.

Még egy érdekes apróság az Aquareflex kínálatából. Ez a praktikus etetõkosár a finomszerelékes horgászok számára készült. Elõnye, hogy a legapróbb szemû etetõanyagot (élõanyag: csonti, giliszta, szúnyog, pinki) is a horog köré juttatható. Az új etetõkosár lényege, hogy a vízbe érkezés után a rögzítõ PVA zsinór elolvad, az etetõkosár egy rugó miatt kinyílik és kidobja magából a tartalmát. Nem vagyok egy nagy finomszerelékes horgász, de tetszik az ötlet. :]


És végül egy kép a feltalálóról és feleségérõl Dóráról. :]
<a href="http://bolt.steg-magazin.hu/index.php?a=1&d=1&fokat_id=8&kat_id=46&termek_id=1009"><b>A bojlibusz megtalálható a Stég Horgászbolt kínálatában is.</b>

teteje | vissza

Értékeld te is a cikket! Csak regisztrált felhasználók értékelhetik az írásokat.


Csak bejelentkezett felhasználóink szólhatnak hozzá a cikkekhez! Ha már regisztráltál, jelentkezz be, ha még nem, akkor regisztrálj ITT!

A cikkhez még nem szólt hozzá senki!
Stég a Facebookon
A hét képe
Friss videó
Nagy pontyok nyomában 4 !
Szerző: Tóth László
Megnézve: 0
Akciós termékek
Cikkek
Kiemelt vizeink
Látogatók a honlapon
Jelenleg 94 vendég és 0 bejelentkezett felhasználó tartózkodik a honlapon!
Hírdetések