Cikkek

Pontyhorgászat kontra bojlizás. 2010. január 11.
9 olvasó 10-ből 9.3 pontra értékelte az írást.

Címkék: Bojlizás, Pontyhorgász, Bojli, Pellet, Csali, Pontyfogó, Pontymatrac, Bojlis, Match, Feeder
Pontyhorgászat kontra bojlizás.

Avagy keverjük a szezont a fazonnal?


Lehet, hogy kavicsot dobok az állóvízbe, ám, úgy gondolom, megéri pár, ezen idáig alaptézisnek hitt elképzelés újra átgondolása. Aki fogékony a logikus érvekre, aki gondolkodó elme, úgy hiszem, el fog gondolkozni írásomon.

Franciaországban az Angol válogatott egyik tagjával érdekes beszélgetést folytattunk.Köztudott, hogy a bojlis horgászat alapjai, az elnevezések Angliában alakultak ki. Nem csak a bojlizás alap csalijait, csali-alkotóelemeit eszköztárát köszönhetjük az Angol úttörőknek, hanem az etikai szabályok megalkotását, a szellemiségét. Ezek közül talán leginkább a halakkal való kíméletes bánásmód valamint a fogd meg és ereszd vissza elve terjedt el minden stílusban.

Sőt, mint köztudott, napjainkban is nagyon erősek az Angolok a bojlizásban. Élen járnak az új és még újabb horgászeszközök valamint kiegészítők kifejlesztésében, az egyre fogósabb ravaszabb végszerelékek megalkotásában, az évről-évre jobb és jobb minőségű bojli alapanyagok és bojlik megalkotásában. Beszélgetésünk, kíváncsiskodásunk igazándiból a világbajnoksággal, a bojlizással és a pontyhorgászattal kapcsolatos összefüggésekről és összekapcsolódásokról szólt.

Nem kis meglepetésünkre ahogy szóba került a téma, rögtön határozott tiltakozásba fogott. Tanácstalanul néztünk össze, nem tudtuk hirtelenjében, mire véljük a dolgot. Ám, kérdésünkre hamar érdekes választ kaptunk. A világbajnokság Pontyfogó verseny, ahol a bojli nem kaphat kizárólagosságot, mint csali. Főleg jellegéből és szelektáló hatása miatt. A bojlizás anno nagyhal szelektációra jött létre.Szerinte a bojli csak egy apró szeletke a ponty csalik nagyon széles palettáján, nem szabad csak az mellett leragadni, hiszen számtalan esetben más csalikkal sokkal több halat lehet fogni. Márpedig a cél a sok hal megfogása.

Ők elsősorban pontyhorgásznak tartják magukat! Ők nem bojlis horgászok! Számukra a bojli csak egy eszköz, csak egy plusz csali lehetőség, amihez igény esetén nyúlni lehet, semmi több!

{KEP::16254::475::center::Ez a nyerő?}

Csodálkoztunk! Azt gondoltuk, hogy heves bólogatás, és egyetértés kíséri kérdésünket.Első körben meglepődtünk, aztán kikristályosodott érvelésének kristálytiszta logikája!Gondoljuk csak végig mondandóját!A bojlizást ugyebár nagyhal szelekcióra találták ki. De azt mindannyian tudjuk, hogy a bojlizás nem kizárólagosan a leghatékonyabb módszer a ponty megfogásában, jobban mondva, pontosítva mondatom első részén, sok esetben nem a BOJLI a leghatékonyabb ponty csali!

{KEP::16255::475::center::Vagy ez talán jobb?}

Egy pontyhorgásznak mi a lényeges? Az, hogy minél több pontyot tudjon megfogni. Az már csak hab a tortán, hogy ha lehet, minél nagyobbakat sikerüljön fogni. A pontyfogó versenyeken is az a lényeg, hogy minél több pontyot tudjon fogni a versenyző, a szabályok betartásával. Hogyan is szól a Magyar (ami megegyezik a Nemzetközivel) pontyfogó versenyszabályzat ide vonatkozó pontja?

„…Csalizásra használható minden növényi eredetű, vagy akár növényi és állati lisztből, őrleményből mesterségesen előállított csali, valamint különféle lisztek és liszt keverék, magvak, bojlik és pelleteket melyeket kötelezően hajszálelőkén kell felkínálni …
… Etetésre és csalizásra tilos használni bármilyen élő vagy elpusztult állatot.
Elpusztult állatot tilos használni még szárított, és hőkezelt állapotban is!
(például tilos használni szárított rákot, kagylót, gilisztát, szúnyoglárvát)”

Az idei évben megejtett szabálymódosítás után a 2010-es évtől engedélyezik a műanyag és gumi (technopufi, gumikukorica, Mistic …stb) csalik használatát is a nemzetközi pontyfogó versenyeken.

{KEP::16256::475::center::Vagy inkább ezek vegyesen?}


Hoppá! Versenyek!
Mi a helyzet a Magyarországi bojlis versenyekkel? Kérdéseimet már több verseny szervezőnek felvetettem. Szerintem téves értelmezés alapján rendezik ezeket. Tudjuk, ugye a bojlizás lényege a nagyhalszelektálás… A BIG PONTY megfogása.Véleményem szerint nem a sok száz kilós fogásokra kéne ráutazni, hanem a legnagyobb fogott átlagsúlyra. Például mindenkinél a megfogott két vagy három legnagyobb halat kéne számításba venni, és ezek súlyát kéne átlagolni.Ez adná a végeredményt. Így lenne igazán értelme. Elvégre egészen más a „mennyiségi pontyfogás” és a „nagypontyfogás” versenye. Legalábbis másnak kéne lennie.A PONTYFOGÓ versenyeken számítson A MENNYISÉG, míg A BOJLIS versenyeken számítson A LEGNAGYOBB.

A „Bojlis” módszert is jó lenne meghatározni, mert nem ártana az, hogy egy pár dolgot valóban a helyére tegyünk.
- Talán a fűzött csalitól lesz valaki „bojlis”? Eleink már a két világháború közt is ismerték a fűzött-csalis csalizási technikát. A második világháborút követően már a horgászújságokban is írtak róla.
- Talán az elektromos kapásjelző használatától lesz valaki bojlis? Elektromos kapásjelzőket már a hatvanas években is gyártottak, főleg kis szériás, kisipari vagy „házibuherás” módon.
- Talán a nyeletőfékes orsótól? Elsősorban tengeri horgászathoz kezdték el ezeket gyártani, lehet, rosszul tudom, de a hetvenes évek végétől, nyolcvanas évek elejétől.
- Talán a behordástól? Ez sem mostani találmány, napjainkban nem egy behordós ragadozó-horgászról hallani, sőt olvasni is.. (főleg harcsára szokás)
- Talán a pontymatrac használatától? Ezt valóban a „bojlizást” művelő horgászok találták ki, és népszerűsítették, mint ahogyan rengeteg olyan hasznos kiegészítőt is, ami valóban hasznos, sőt, más horgászstílus művelői is átvették használatukat.
- Talán attól, hogy a "bojlis" saját magának készíti el bojlijait? Szerintem igen.
- Talán a bojli használatától? A kizárólagos használatától? Erre egyértelműben mondhatjuk azt, hogy igen! A bojlis horgász bojlit használ

De itt, az utolsó esetében jogosan jön az, hogy oké, csak bojlit használ valaki. De akkor bojlis versenyeken miért van engedélyezve más csalival való etetés is ??? A bojli, mint csali, roppant hatékony dolog. Vannak helyzetek, tavak, amikor verhetetlen. Van amikor nem csak feederen szokás használni, hanem barátaim "rakósboton" is azzal csaliznak, sikeresen… Tényleg, jogos ekkor a kérdés, hogy ekkor a "rakósozó" is "bojlis" horgásszá avanzsál? :)))))

{KEP::16257::475::center::Fogvacogtató hidegben…}

Tényleg! A Pontyhorgász nem lehet bojlis, és a bojlis nem lehet pontyhorgász is egyben? Szerintem IGEN, lehet.

Bár, én is szeretek „bojlizni”, van, amikor erre van igényem, de állítom, hogy pellettel vagy kukoricával némely esetben hasonló komoly eredményeket lehet érni. Vagy az is gyakori, amikor pl feederrel vagy pickerrel sokszor lényegesen jobb eredményeket lehet elérni, mint egy „bojlis bottal”, akár bojlival is. Nem véletlen az sem, hogy a „bojlisok” nagyon sok mindent átvesznek a feedertechnikából, bár, ez visszafelé is igaz. Azt sem felejtem el, milyen volt

Nagyon bízom abban, hogy minden „nagyobb pontyfogó bojlis” verseny rendezője idővel átgondolja nem csak a szabályokat, hanem a lehetőségeket és az elnevezést is. Az, hogy mely technikára, mely stílusra, mely eszköztárra épülnek ezek a versenyek, azokat a praktikum diktálja, lévén, ezek többsége több mint 100 órásak szoktak lenni. Így, ezen okok miatt egészen más szempontokat, igényeket kell figyelembe venni, mint egy 3-4-8 órás horgászatnál vagy horgászversenynél.

Apropó, versenyek időtartamai, nevezési díjak. Azt látni kis hazánkban, hogy sok verseny azon próbál túltenni a másikon, és teszik ezt többféle módon is. Szerintem, napjainkban alapvetően kétfeléképpen próbálják meg a pontyfogó vagy bojlis versenyeket igazán nívóssá, igazán komollyá tenni.

Egy: Vagy a résztvevők oly módon való összeválogatásával, hogy erős és komoly tudású, nagy nevű versenyzőket, és nemzetközi szinten is ismert csapatokat, horgászokat tud felmutatni a verseny az indulói közt.
Kettő: Magas, relatíve extra-giga nevezési díjakat határoznak meg, és ezekhez magától értetődően extra-magas készpénznyereményeket, esetleg értékes autó megnyerését helyezik kilátásba.

Csak a fenti lehetőségek vannak? Gondolkozzunk! Milyen, más módon, milyen egyszerű trükkök bevetésével lehet egy versenyt különlegessé, népszerűvé tenni? Mivel a tógazdák, egyesületek rájöttek arra, hogy bizony, egy-egy verseny megrendezése tisztességes bevételekkel és nagyon jó reklámértékkel bír, ezért évről évre mind több és több „bojlis” verseny kerül megrendezésre. Ezzel nem is lenne baj, ám azzal igen, hogy nem jól átgondolt stratégia szerint igyekszik mind a nagy közös tortából kihasítani a maga kis szeletkéjét. „Légy valamiben az első, és akkor a többiek csak a nyomodban járhatnak”

Mindig nagy vonzerőt jelent az olyan helyen megrendezett verseny, amely kivételes fogási lehetőségeket kínál mind mennyiségben, mind egyed-méretben Nagy hiány van manapság azokból a versenyekből, melyek viszonylag rövid ideig, körülbelül 30-50 órát tartanak. Nagyon sok ember nem képes lazán egy-egy hetekre évente akár többször is kivenni szabadságot. Mint ahogyan nagyon sokan sem egészségi, sem anyagi adottságból kifolyólag sem képes végigcsinálni egy hosszú, sok pénzbe kerülő versenyt.

Kevés az olyan verseny, mely viszonylag kis költségvetéssel számol, ahol nem magas a nevezési díj, maximum 20-30 ezer forint/csapat, ahol nem a nagy nyereményekre helyezik a vonzerőt, hanem a jó hangulatra, a megmérettetésre és a versenyzés örömére. Ezek többségénél logikus velejáró a viszonylag rövid versenyidő (30-50 óra). A fenti két érvet összedolgozván még egy érvvé, logikusan adja magát a következő dolog: hogy ha nincs olyan, rövid ideig tartó és alacsony nevezési díjú verseny, ami direktbe a hétvégét célozná be, akkor valószínűleg jól jár az, ki ilyenek rendezését szervezését elkezdené. Például péntek estétől vasárnap estig… Szerintem roppant mód logikus lenne az, ha számolatlanul jönne létre kis hazánk különböző tájain, vizein ilyen verseny.

{KEP::16258::475::center::… vagy nyári melegben, az mindegy, csak fogjunk!}

Remélem, sikerült elgondolkodtatnom írásommal a pontyhorgászatot és a versenyeket kedvelő horgásztársaimat egyaránt.

Remélem, gondolkodóba ejtettem a bojlis és nem bojlis horgászokat egyaránt.

Remélem azt, hogy új, tisztességes értelmet nyer a PONTYHORGÁSZ fogalma.

Történjen az bojlis, match, spicc, feeder, rakós avagy egyszerű-hagyományos botokkal, vagy történjen kukorica, bojli, pellet vagy bármilyen más csalival, Én pontyhorgász vagyok!

{KEP::16259::475::center::A pirkadat újabb sikeres napot hozzon mindannyiunknak!}

Kívánok mindenkinek sikeres, boldog, jó egészséggel megáldott új esztendőt!
Kívánom, mindig legyen halszagú a kezetek, mikor csak arra nagyon vágytok!

Üdvözlettel:Nyika Sándor


teteje | vissza

Stég a Facebookon
A hét képe
Friss videó
Nagy pontyok nyomában 4 !
Szerző: Tóth László
Megnézve: 0
Akciós termékek
Cikkek
Kiemelt vizeink
Látogatók a honlapon
Jelenleg 7 vendég és 0 bejelentkezett felhasználó tartózkodik a honlapon!
Hírdetések