Cikkek

Kora nyári pontyok a Balatonon 2003. június 15.
0 olvasó 10-ből 0 pontra értékelte az írást.

Címkék: Balaton
Május 30. és június 8. között a Balatonon töltöttem szokásos nyár eleji szabadságom. Az időpont, a pontos helyszín és a horgászat időtartama jelentős szórást mutat, ha megnézzük az elmúlt 5-6 évet, de egy biztos: egyszerűen nem tudom kihagyni az éledő Balatont, amikor az időjárás már kellemesen nyárias, de a túristák még nem özönlötték el a tó partját.

Idén áprilisban pecáztam 1 hetet pecáztam már a tavon , de a hajnali 2-3 fokos hideg miatt nem tudok sok kellemes emlékeket felidézni a tavaszi bojlizásommal kapcsolatban. Ezért reménykedtem, hogy most nyár elején kellemes időjárás vár minket a Balatonon.

Egy kedves ismerős család horgásztanyáját béreltük ki június elején 10 napra. A házzal együtt barátaink két csónakot és egy stéget is a rendelkezésünkre bocsátottak. A stég kb. 10 méterrel - a még igen terebélyes és kusza - ősnádas előtt áll úgy, hogy a horgászállásról egyidejűleg lehet a nád fele és a nyílt víz felé is próbálkozni. A vízmélység a stég alatt kb. 2 méter, míg tőle 70 méterre már 2,5 méter.

Évekkel ezelőtt nagyon rajongtam a nádi horgászatért, de nyíltvízi bojlizás közben magával ragadott. Ezért most is ezzel a módszerrel próbálkoztam.

A stég előtt lévő bója környéke rendszeresen etetve van, ezért a mederfenék az etetésen olyan kopogós, hogy az ólom szinte felpattan a talajról. A halak által kitisztított szobányi területen túl komoly iszap és napról-napra sűrűbb hinaras található.

Május 30.

Pénteken korábban leléptem a munkahelyemről, hogy még a délutáni csúcs előtt át tudjak hatolni a városon és még elég korán érkezzek ahhoz, hogy világosban tudjak horgászni menni.

Számításom bejött, és délután 4 órára már meg is érkeztem a tetthelyre. Gyorsan bekaptam pár falatot, összehordtam a tengernyi cuccot a szoba közepére, és gyorsan kiválogattam a szükséges eszközöket.

A kikötő pontosan 500 méterre van a háztól, de a rengeteg cucc miatt autóval kellett furikáznom minden nap. "Gyors" és izzasztó pakolással becuccoltam a csónakba és pár száz méter evezés után a stéghez kötöttem a csónakot. Az etetés gyors volt és nagyon visszafogott, alig 150 szem bojlit és kevesebb, mint 2 kg főtt kukoricát szórtam szét a helyet jelző bója környékén. Nem volt szükség alapozó etetésre, mivel barátaink előző éjszaka még horgásztak a stégről.

A túrára 1 féle - intenzíven édes - bojlival készültem, ami nagy rizikót jelenthet, ha hirtelen megváltozik az időjárás és ez által a körülmények is. Döntésem Zsolti barátom instrukciója alapján hoztam, mivel szerinte a "nagy" pontyok nem szeretik, ha egy etetésen kétféle ízzel horgászik az ember. Ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom, minden esetre megfogadtam tanácsát.

A Balaton hatalmas kiterjedésű, természetesen víz és a halak étvágya, valamint mozgása nagyban függ az éppen aktuális időjárástól. A szokásos és jól bevált ízek könnyen kudarchoz vezethetnek, mivel a Balaton erősen meszes vízében teljesen másképpen érvényesülnek az aromák hatása. Egy biztos: a Balatonra nem érvényesek azok a szabályok, amelyek amúgy igazak a kisebb, intenzíven telepített tározókon és tavakon.

Este 7-re a felállítottam bottartóm és a két szerelék bevetve várta a pontyok jelentkezését. Felszerelésem még itthon összeállítottam. 31-es Berkley Trilene damilt tekertem előző este az orsóimra és a fixen rögzített 80 grammos oldal-ólmos (Technipeche) szerelékre és a 15 font teherbírású előkére 2-es Ashima horgokat kötöttem. Mindkét szereléken két-két 2 cm-es bojlival csaliztam.

A korán kelés és a vezetés miatt nagyon hamar elnyomott az álom, igazából nem is emlékszem, hogy sötétben, vagy világosban aludtam-e el. 10 óra magasságában motorzúgásra ébredtem és arra, hogy valaki egy erős reflektorral a szemembe világít. Ha harc, hát legyen harc: én is felkapcsoltam a lámpám és visszaadtam a kölcsönt. Erre valaki érdes hangon méltatlankodni kezdett a közeledő motorcsónakban.

A BH Rt. halőrei jöttek ellenőrizni. Rögtön szóvá tették, hogy nem kapcsoltam jelzőfényt a horgászhelyen, de mentségemre szolgál, hogy nem készültem fel arra, hogy el fogok aludni. Mint utóbb kiderült én jól jártam, hogy felkeltem a zúgásra. 200 méterrel a helyemtől egy ismerős úriember horgászott és mivel ő is aludt, így az ellenőrök a hálók felkutatására vonszolt csáklyával mind a 2x300 méter zsinórját lehúzták orsóiról.

A látogatás után nem jött álom a szememre és ezért nem ért felkészületlenül a 10:30-kor bekövetkező kapitális ejtős kapás, amit sikerült jól elpuskáznom. Sajnos az előző heti bojli készítés után esős idő volt és nem tudtam kiszárítani a golyókat, ezért a penészedés ellen a fagyasztóba raktam azokat. Buta módon csak indulásom napján vettem ki őket a fagyasztóból, ezért nagyon puha volt még a matéria. Így a pontyok könnyedén lehúzták a stopperen keresztül a csalikat.

Az első kihúzós kapás hajnali 2 óra fele következett be, és pechemre egy bődületes luftot ütöttem. Változtattam a módszeren és egy régebbi, más ízesítésű, de legalább kőkemény bojlit tettem fel a stopper fölé. Igyekezetem nem járt eredmény nélkül, a 4:30-kor hevesen kapó pontyot sikeresen megakasztottam és máris abszolválhattam túrám első tükrösét, amely szolid 2 kg-os mérettel érkezett.

A hal után még egy ideig dolgozott bennem az adrenalin és nem jött álom a szememre. Végül sikerült elaludnom és a hajnali 5-kor végrehajtott csalizásnál és bedobásnál már úgy feküdtem vissza, hogy mára vége a műsornak.

Nem lett igazam, mivel 6:45-kor heves kapásra riadtam. Meg is lepődtem, mivel a Balatonon

teteje | vissza

Stég a Facebookon
A hét képe
Friss videó
Nagy pontyok nyomában 4 !
Szerző: Tóth László
Megnézve: 0
Akciós termékek
Cikkek
Kiemelt vizeink
Látogatók a honlapon
Jelenleg 102 vendég és 0 bejelentkezett felhasználó tartózkodik a honlapon!
Hírdetések